Forums » News and Announcements

Za ovaj Dres, vezuje se finale Kupa

  • June 27, 2018 2:52 PM +0430

    Za ovaj Dres, vezuje se finale Kupa Jugoslavije iz 1952. kada je Partizan deklasirao Zvezdu sa. Ipak, nedovoljno je poznat navijačima. Ne znamo da li je dres nabavljen tokom Partizanovih nastupa na ,,Festivalu Britanija, ali nije isključeno, tim pre što je dres identičan onima koji su nosili Aston Vila i Vest Hem - crveno telo dresa i plavi rukavi.

    Ovaj dres je ušao u istoriju jer je upravo u njemu Partizan naneo najteži poraz Crvenoj zvezdi u istoriji beogradskog,Dresovi večitog derbija. Tog 6. decembra 1953. Partizan je rasturio komšije sa. Ali to nije razlog zašto se našao u ovom izboru, već što je reč o jednostavnom, a izuzetnom dizajnu. Dres uzdužno podeljen na dve polovine, plavu i crvenu, nešto slično dresu Bazela. Nema sumnje da bi ovaj dres i danas, kada bi bio urađen u nekom retro-izdanju, naišao na sjajan odziv kod Partizanovih navijača.

    Ako za prvi dres samo možemo da pretpostavimo da je kupljen u inostranstvu onda oko ovog nema nikakve sumnje.Nogometni Dresovi Časopis,Futbal je naveo da je ovaj dres kupljen u Buenos Airesu, tokom Partizanove turneje u Južnoj Americi na kraju 1953. i početkom 1954. godine. Premijera dresa bila je u aprilu 1954. protiv Rabotničkog, a časopis čak i opisuje dres kao beli sa crvenom lentom. Očigledno, dres je bio identičan dresu argentinskog velikana River Plejta.